Signe Miranda

15 GODE ØVELSER TIL HJEMMET

Her deler jeg ud af 15 gode sansemotoriske øvelser, I kan lave derhjemme. Man kan købe alle mulige forskellige slags legeredskaber, som kan bruges, når man skal stimulere sanserne. Men her får du 15 øvelser, som ikke kræver dyrt legetøj og mange kvadratmetre!


Jeg har sørget for, at der er nogle sansemotoriske øvelser til både labyrintsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans. Når det kommer til sansemotorik, er det nemlig vigtigt at have et afrundet billede af de forskellige sansers funktion. Lad os starte med fem øvelser til labyrintsansen.

Labyrintsansen

/ Vestibulærsansen

  1. Svinge barnet i et lagen. Hvis dit barn er tilstrækkeligt lille til, at det kan ligge i et lagen, og du og en makker kan løfte barnet, så gør sådan: Sving frem og tilbage, sving fra side til side, rotér og sving op og ned. Hvis dit barn reagerer med ubehag til en eller flere af retningerne, kan der være en sansemotorisk udfordring, og det kræver træning. Reagerer dit barn med glæde, så svinger du bare løs i alle retninger!

  2. Vug på en terapibold. De fleste har en terapibold, som måske eller måske ikke bruges til egen fitnesstræning. Den er genial til stimulering af den vestibulære sans. Læg dig barn på maven og vug dit barn frem og tilbage, fra side til side. Gør det samme, mens det ligger på ryggen. Slut med at barnet sidder ovenpå bolden og får en sansestimulerende hoppetur.

  3. Rotation på en kontorstol. Hvis du har en kontorstol, så sæt dig ned og placer barnet i forskellige stillinger på dine lår. Husk at dreje til begge sider for maksimal sansemotorisk effekt! Barnet kan ligge på maven, på ryggen, siddende med front ind imod eller væk fra dig.

  4. Træktur. Hvis du har trægulv eller klinker, så placér dit barn i er tæppe og træk det rundt. Det kan være et hit at finde sangen ” Se det lille tog! Nu kører det afsted” på en musiktjeneste og lytte, mens den sansemotoriske træktur varer. Også her skal barnet skifte stilling, så væsken i buegangene bliver slynget rundt i mange forskellige retninger.

  5. Ud at flyve. Læg dig på ryggen. Stil fødderne i gulvet, så dine ben står i krogstående stilling. Få dit barn til at stille sig op på underbenene, med maven vendt mod dig. Løft nu dit barn op i flyverstilling, og vug op og ned og fra side til side for at stimulere sanserne.

Det var øvelser til labyrintsansen. De følgende er til taktilsansen, eller følesansen, som den også hedder.

Taktilsansen

  1. Klap og pak. Klap dit barns krop igennem, med et blødt klap. Slut af med at forestille dig, at du pakker dit barn ind i dej og derved får skabt nogle dybe tryk på barnets krop og omrids. Disse greb skal være samlende, som når du samler en dej. Husk altid at berøre både for og bagside, helt oppe fra issen og ned til tæerne for at stimulere sanserne.

  2. Hjemmelavet trylledej. Bland kartoffelmel med vand. Dette der den mest fantastiske trylledej, som ændrer konsistens, når man rører ved det, og når man lader det ligge i hånden. Lad dit barn røre, ælte og skubbe med hænderne til denne masse, så følesansen aktiveres.

  3. Følekassen. I en kasse lægges forskellige ting, som dit barn skal mærke med fingrene og gætte hvad er ud fra sanseindtrykkene. Alt efter barnets alder kan man gøre tingene sværere at gætte. Vat, vådt vat, ske, pensel og kartoffel er nogle forslag.

  4. Tegn og fortæl. Digt en historie om et dyr eller en person, som drager ud på eventyr og f.eks. kommer ud i varieret vejr. Imens du fortæller, laver du med dine hænder forskellige føleimpulser på barnets ryg: prik med en eller flere fingre, tryk med flad hånd, klap, strøg etc.

  5. Massagekurven (en sikker sansemotorisk vinder). Køb en kurv, som du fylder med bolde med forskellig struktur og hårdhed, pensler, neglebørste, kartoffelhandske, make-up pensel etc. Hvis dit barn er stort nok, kan du lade det være med til at vælge ting til massagen. Dette er tit et hit for de børn, som har svært ved indsovning, fordi der efter 5 minutters massage på begge sider af kroppen, frigives oxytocin, som er kroppens afslapningshormon.

Der har I nogle sjove og sansestimulerende øvelser til taktilsansen. Til sidst vil jeg nævne fem sansemotoriske øvesler til den proprioceptive sans

Den proprioceptive sans / Muskel- og ledsansen

  1. Kend din krop. Kropskendskab er en del af denne sans, så hvis dit barn er stort nok, kan du bede dit barn om at lægge sig på maven. Herefter kan du f.eks. lægge fryseposer med bønner i, hvis du ikke har nogle risposer eller sandsække. Bed barnet om at fortælle præcis, hvor de mærker at poserne lægges. Du kan starte med én pose og så bygge op med flere ad gangen for at stimulere sanserne på forskellige måder.

  2. Gå trillebør med dit barn. En klassisk motorisk øvelse. Dit barn går på hænderne, mens du holder nede omkring anklerne. Denne leg kræver en vis muskelstyrke i ryg og mave, så vær sikker på, at dit barn ikke hænger i lænden, men kan spænde musklerne i mave og ryg.

  3. Skubbetur. At skubbe ting, hvor der skal lægges kræfter i, er også træning af denne sans og kan bruges til børn i næsten alle aldre. Det kan være en kasse med legetøj, der skal skubbes, eller en mindre søskende i en vasketøjskurv. At trække er også en del af sansen, så her kan der trækkes noget tungt rundt på et tæppe f.eks. Her er det kun fantasien, der sætter grænser for redskabet, men skubbes og trækkes med en vis tyngde/modstand skal der.

  4. Hop! Hop fra stole, hop fra sofabordet, hop på trampolinen, hop på madrassen, hop på en stor terapibold mens mor eller far holder dig, hop på skødet. Hop, hop, hop!

  5. Hold ballonen flyvende! At daske til en ballon er noget, der kan gribe enhver. Hvis man har et større barn, kan man gøre denne aktivitet lidt mere udfordrende ved at inddrage et redskab, som barnet skal bruge til at slå til ballonen med. Det kan være en sammenrullet avis, en fluesmækker eller en badmintonketcher. Er dit barn yngre, er jagten efter sæbebobler ligeså frydefuldt!

Det var mine 15 sansemotoriske øvelser, I kan lave derhjemme. Skriv endelig til mig, hvordan det går! God fornøjelse.

Kontakt mig direkte


Kontakt mig direkte enten via e-mail eller ved at benytte nedenstående kontaktformular. Du kan også træffe mig telefonisk ved at ringe på hovednummeret på alle hverdage.


Få rutevejledning til klinikken ved at klikke her.